top of page

vrijblijvende tips

VOOR TOEKOMSTIGE KITTENEIGENAARS

 

Ik kan me inbeelden dat jullie, naast enthousiasme en ongeduld op de komst van je kitten, ongetwijfeld met een aantal bijkomende praktische vragen zitten of deze vragen komen, in de loop van, misschien nog wel naar boven. 

Bij de weloverwogen beslissing om een katje als nieuw gezinslid in huis te nemen, komen er ook een aantal regelingen bij kijken.

Hierbij geef ik jullie alvast een persoonlijke handleiding over de eet- en leefgewoonten ten huize CatsAndColours.

***

VOEDING

Wat betreft voeding zijn onze merkvoorkeuren:

'Purizon', 'Applaws' en 'Almo Nature' ,

zowel voor brok als natte voeding.

Persoonlijk wissel ik graag af. Je kan verschillende probeerpakketten aankopen en bekijken welke voeding jouw kat het liefste lust.

Goede kwaliteitsvolle kattenvoeding is natuurlijk, bevat boven de 60% vlees/vis en geen granen. Het is vooral belangrijk uw eigen weg hierin te zoeken. Doe vooral waar jullie en jullie huisgenoot, zich het beste bij voelen.

Op korte termijn kan je aan de stoelgang van jouw katje merken of de gekozen voeding een goede keuze was.

Een drinkfonteintje is heel handig, het reinigt het water dankzij de vervangfilter en het bevordert de katjes hun zin in drinken.

Ikzelf ben er fan van en heb er één van het merk 'Cat Mate’.

***

GEZONDHEID

Wij raden aan de deur van de dierenarts niet plat te lopen, om onnodige stress voor de kat te vermijden. De hele gebeurtenis o.a. de autorit, het wachten in de wachtzaal, soms in aanwezigheid van andere dieren en geuren, een onderzoek ondergaan, etc.. kan voor het diertje heel wat stress met zich meebrengen.

Uiteraard zijn we wel enorm dankbaar dat deze dierenspecialisten er voor ons zijn wanneer het nodig is. 

Je staat zelf op de eerste rij om ziektesymptomen bij jouw huisdier te constateren. Is jouw katje bijvoorbeeld trillerig, koortsig, niet meer speels en erg apathisch, ontbreekt het hem/haar aan eetlust, klaagt jouw huisdiertje aldoor en wast hij/zij zich niet meer, contacteer dan zeker jouw dierenarts voor een afspraak en advies.

(nota, de normale lichaamstemperatuur bij katten ligt hoger dan bij mensen +- 38-39 graden, boven 39 graden maakt jouw kat koorts, je kan het thuis zelf opmeten met een thermometer.

Voor meer uitgebreide info, vraag raad aan jouw dierenarts.)

De trip naar de dierenarts is echter onvermijdelijk voor de jaarlijkse vaccinaties. Wat dit avontuur wel aangenamer kan maken is een comfortabele draagtas of een aangepaste vervoermand, waar de kat genoeg plaats in heeft en zich bijgevolg goed in voelt. Een zacht dekentje en een speeltje met catnip erin, enkele kattensnoepjes voor onderweg en de trip wordt al als veel fijner ervaren.

Is jouw kat zelfs zonder zware exposure van aard toch een echte angsthaas, dan raad ik aan om thuis Feliway Classic uit te proberen. Je steekt de verstuiver in het stopcontact en het verspreidt het feromoon F3, hierdoor gaat de kat zich rustig en beter voelen.

Voor extra energie en kracht in tijden van koude of hitte, een stressvolle dag of gewoon eens een extraatje, kan ik de volgende taurine en vitamine pasta’s aanraden:

‘Multivitamine Gimcat Pasta' en 'Trixie Vitamine Pasta’.

Deze zijn goed voor jong en oud, voor bv. oog- en hartontwikkeling, het draagt bij tot een glanzende vacht, alsook om de weerstand te onderhouden.

***

 KATTENBAK & VULLING

De kattenbakvulling is naar eigen keuze te bepalen. Je kan ook hierin een beetje experimenteren. Persoonlijk houd ik niet van de klonterende kattenbakvullingen, maar evengoed werkt dit juist wel voor jullie.

Mijn grootste voorkeur gaat uit naar

 Sanicat Aloë Vera Kattenbakvulling en

Catsan Hygiëne Plus

Idealiter is er per kat een kattenbak +1 aanwezig.

Soms scheiden katten ook de bakken van elkaar en gebruiken ze de ene vooral om te urineren en de andere voor hun grote behoefte, dit spreken ze onderling af.

Kattenbakzakken en een kattenbakschepje zijn onmisbaar om het schoonmaken van de bak te vereenvoudigen.

Bij 'Tom&Co' verkopen ze naar mijn mening zeer gebruiksvriendelijke kattenbakzakken van het merk ‘Swirl’. Deze zakken gaan ringrond de kattenbak en zijn super absorberend, de consistentie is te vergelijken met een trainingsmat voor hond of kat.

Vervang de kattenbak regelmatig, tot 2 keer per week, afhankelijk van hoeveel katten(bakken) je in huis hebt. Zo blijft het zowel hygiënisch fris voor jezelf als voor je viervoeter. Je kan ook al wat damage incasseren door de behoeften (of klonters bij klonterende vulling) er dagelijks uit te scheppen, hiervoor is de 
'Litter Locker' voor katten ook heel handig. Het systeem is vergelijkbaar met een diaper genie voor baby's maar i.p.v. dat je Pampers wegsmijt, berg je de kattendrolletjes veilig en geurloos op.

Ben je hygiënisch bezig en blijft er toch gemakkelijk een geurtje hangen? Probeer eens een beetje bicarbonaat uit in de kattenbak, dit lost al veel van de vieze geurtjes tijdelijk op.

***

VERZORGING

Een volwassen kat dient 1 keer per jaar gevaccineerd en 4 keer per jaar ontwormd te worden. Welke ontworming en dosis je mag geven en wanneer kan je navragen aan jouw dierenarts, dit hangt namelijk af van de ouderdom en het gewicht van jouw kat.

Jouw kat kan soms na eet- , slaap- of speeltijd wat vuil in de ogen of de neus hebben vastkleven. Door de mooie ronde vorm van het hoofd bij Britse Kortharen komen vuil of etensresten al gemakkelijker in hun gezichtje terecht.

Wij lossen dit op door een druppeltje lauw water, oogdruppeltjes voor katten (vraag meer info aan jouw dierenarts over het geschikte product) of fysiologisch serum (dit laatste ook voor baby’s & ook te verkrijgen bij jouw huisapotheek) op een watje, wattenstaafje of een stukje huishoudrol te doen en het prut er met een zachte wrijving vanaf te vegen.

Jouw liefste huisgenoot zal zijn/haar aanwezigheid ook wel eens extra laten opmerken door te gaan ruiven. Onder andere wanneer het warmer of kouder wordt (bij seizoens- en weersveranderingen), kan dit meer zijn.

- Be prepared -

Hierbij raad ik aan de kat doorheen het jaar voldoende te borstelen, zodat er geen klitten ontstaan. Voor jezelf en je interieur kan je een pluizenroller in huis halen en voor jouw katje een hairgroomingskit, er bestaan verschillende varianten.

Ook hierin zoek je uit welke jou en jouw metgezel(len) het beste fit.

Je hebt bv. een borstel, kam, borstelhandschoen, etc ..

***

IN-of-OUTDOORS

Zelf houd ik mijn katjes zoveel mogelijk binnen.

Het zijn rasechte raskatten en van karakter zo rustig, dat het niet nodig is om ze buiten te laten. Met mijn afgedekt terras is er wel de optie voor mama Roomie en mama Arlette om naar buiten te gaan, om als het weer ernaar is een frisse neus te halen in een warm zonnig plekje. Je ziet ze dan ook extra genieten van de natuur- en vogelgeluiden of van voorbijvliegende insecten.

Naar mijn mening mogen Britjes dus zeker wel van de buitenlucht genieten.

Let wel, jouw huisdieren buiten laten is op eigen risico en verantwoordelijkheid.

 Zeker voor kittens, die tot hiertoe nog geen stapjes buiten gezet hebben, is toezicht een must. Katten die buitengaan hebben daarbij ook meer kans op ongewenste beestjes en/of ongelukken. Maar als de buitenlucht het welzijn van jouw kat bevordert, moet dit gerespecteerd worden.

Je kan vervolgens voorzorgsmaatregelen nemen, bv. een leibandje of een grote bench aankopendie ook kunnen dienen als training/gewenning in het begin. Als de tuin goed is afgedekt zie ik verder geen probleem waarom deze 'rascals' hun pootjes niet eens, onder toezicht, in vers gras mogen laten vertoeven. 

Je kan 'buiten ook naar binnen brengen' met bijvoorbeeld dier- en natuurspeelgoed op batterijen bv. in de vorm van een muis, vlinder, vis, vogel, kat, vlieg, kip,.. noem maar op. Soms maken die speeltjes geluid.

(dat laatste kan wel iets minder behaaglijk zijn voor de menselijke trommelvliezen.) 

Een leuk projectje voor jou en je kat is om binnenshuis een eigen kattentuintje aan te leggen met kattengras. Kattengras is namelijk goed voor de spijsvertering van de diertjes.

Zelf een mini tuin voor jouw kat aanleggen?

Wat heb je nodig:

Een (lig/katten)bak (krat), potgrond, kattengras of kattengraszaadjes, mos, valeriaan, munt, een gieter, water, een raam met zonlicht en eventueel leuke decoratie zoals bv. een tuinkabouter.

Zie ook volgende werkwijze via deze Pinterest link.

***

WELZIJN

 Sterk aangeraden in een homely huishouden waar jouw kat(ten) aanwezig is/zijn, naast de bovenstaande standaard nutsvoorzieningen, zijn een krabpaal, knusse slaapplekjes, zachte dekentjes en vervolgens verscheidene speeltjeswaaronder o.a. speelmuizen, balletjes, speelrails, hengels, tunnels en eventueel ook rietjes en pompons, etc ..

Je kan ouder speelgoed terug tot leven brengen door er wat catnip over te wrijven.

Met een laserspeeltje hou je ze wel uren zoet.

Deze spelvormen houden de katten in beweging met als gevolg ze fit, gezond en gelukkig blijven. Door met hen te spelen, geef je hen de nodige aandacht en investeer je telkens in jullie bijzondere band.

Ben je van plan om online iets voor je lievelingsbeestje(s) te kopen?

Bestellen maar naar hartenlust.

Mijn online winkelvoorkeuren zijn: zooplus.nl, amazon.com en tomandco.com.

Klik gerust op de blauwe weblinken per categorie of surf door via deze Zooplus link om rechtstreeks naar de homepagina van deze online dierenshop te gaan.

Een eigen (verstop) plekje voorzien speciaal voor jouw kat geeft jouw huisdiertje het gevoel van privacy, veiligheid en rust. Zo kan hij/zij zich terugtrekken wanneer die dat wenst. Katten houden er bovendien van alles in de hoogte te kunnen overschouwen, dus elke extra hangmat, plank, muuraccessoire, kast en andere creatie of mogelijkheid daartoe is mooi meegenomen. Als ze daarbij naar buiten kunnen kijken om te 'vogelspotten', dan zijn ze echt in hun element.

Een krabelement voorkomt dat katten ongewenst gaan krabben aan de zetels of ander meubilair. Ze krabben zowel om hun territorium af te bakenen, als om hun nagels te vijlen. Met andere woorden een grondige manicure, waarbij een krabpaal onmisbaar is. Over manicure gesproken, zelf pas ik ongeveer 1 keer per 2 maand een 'manipedi' toe bij mijn katten. Ze vinden dat geen al te fijn moment, ons nagelknipmoment, maar met de juiste rustige houding en een goedgekeurde nagelschaar voor katten kan je al een heel eind verder. 

Kunnen ze het niet meteen goed vinden met hun mede-huisgenoot?

Geen nood, geef het een weekje tijd. Speel desnoods met hen tussen de deurspleet, laat hen eten (positieve bekrachtiging) aan beide zijden van de deur, zodat ze kunnen wennen aan elkaars geur en aan de nieuwe aanwezigheid.

Het product 'Feliway Friends' is hierbij een aanrader. Je steekt het in het stopcontact en het verspreidt de feromonen van tijdens hun kittenperiode bij de moederpoes, dat stelt hen gerust. Wij als mens worden (helaas) niet bedwelmd door de verstuiver.

Wij zijn van mening dat straffen niet werkt, ook niet bij slecht gedrag, bijvoorbeeld bij een gevecht. Het maakt de kat enkel angstig en zal het protestgedrag nog meer in de hand werken.

Wil je een kat iets aan- of afleren, doe dit dan met positieve cognitieve beloningsoefeningen.

Het boek 'I Love Happy Cats' van auteur 'Anneleen Bru' is een enorm interessant boek om je verder in te verdiepen.

***

GENIETEN MAAR

Onze slogan luidt:

‘Together you can dance le chat chat chat’

Thuiskomen bij je favoriete huisgenootje(s), samen slapen, spelen, knuffelen, fotootjes trekken en/of delen, samen lekker catnappen, chillen en genieten van hun schoonheid!

Laten ze er u aan herinneringen what life is all about !

grooming kat.png
sanicat reclame.png
catsan reclame.png
kattenspeelgoed.png
draagtas.png
krabpaal.png
kat leiband.png
almo.png
bottom of page